Balans

Balans Ans Vermeulen Zin in Werk

Ans Vermeulen, 15 maart 2017

Op dit moment werk ik aan een e-coachmodule over ‘balans’. Het onderwerp komt sinds jaar en dag regelmatig aan de orde in de coachgesprekken die ik met mensen heb.

Balans in je leven betekent dat alles in evenwicht is. Het werken aan dat evenwicht is een van je levens- en ontwikkelingstaken. Als je in balans bent, is je basis stabiel en word je leven makkelijker.Je kunt onderscheid maken tussen je werk en de rest van je leven. Of tussen je innerlijke leven en je uiterlijke bestaan. Of, meer letterlijk, tussen je leven binnenshuis en je leven in de buitenwereld.

Je kunt ook verschillende rollen vervullen. Je bent bijvoorbeeld zoon of dochter van je ouders en, dat geldt voor de meeste mensen, tegelijkertijd ben je vader of moeder van je eigen kinderen. Je bent de man of vrouw van je partner maar ook een zelfstandig wezen. Je bent in werksituaties soms de ondergeschikte en soms de ‘bovengeschikte’. Je bent soms de medewerker en op andere momenten de leidinggevende. Soms ben je een leider en soms ben je een volger. Op het ene moment ben je een denker en op het andere moment een doener. Soms ben je weer even het speelse kind dat je vroeger was, op andere momenten ben je volwassen, met alle ernst die daar bij hoort.

Maak voor jezelf eens een lijstje met schijnbaar tegengestelde activiteiten. Zoals dit:

  • Alleen zijn – samen met anderen zijn.
  • Fysieke inspanning – mentale inspanning.
  • Inspannen – ontspannen.
  • Binnen zijn – buiten zijn.
  • Produceren – consumeren.• Nemen – geven.
  • Doelloos zappen – met aandacht naar een film kijken.
  • Enzovoort

Als je altijd geeft en nooit neemt, als je je altijd inspant en nooit ontspant, als je altijd in beweging bent en nooit rust, raak je uit balans. Hoe meer evenwicht er is tussen de tegengestelde activiteiten, hoe beter de balans. Het evenwicht, en dus de balans, hangt af van drie zaken: Belang, Tijd en Aandacht. Wees je bewust van het belang dat je aan de beide kanten hecht, hoeveel Tijd je eraan geeft en hoeveel Aandacht je eraan schenkt.

Een balans is van oorsprong een (ouderwetse) weegschaal. Het is een apparaat dat voortdurend in beweging is.

Het is geen statisch object. Als je een gewichtje op de ene kant legt, wordt die kant zwaarder en komt lager te hangen dan de andere kant. Om het evenwicht terug te krijgen moet je op het andere schaaltje een even zwaar voorwerp leggen. Als je dat wel eens geprobeerd hebt weet je dat het niet meevalt. De weegschaal zal voordurend blijven bewegen en staat eigenlijk nooit stil.

Daarin, in de beweging, daarin zit de balans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *