Bevlogenheid en beweging

De Week van de Bevlogenheid Zin in Werk Wageningen

Ans Vermeulen, 28 mei 2018

Een bevlogen leven is een leven in beweging.

Vliegen is immers een vorm van bewegen en ook nog een prachtige vorm van bewegen. En dan bedoel ik niet de vliegtuigen in de lucht. Ik loop graag op het strand en volg dan vaak de meeuwen in hun vlucht. De schijnbaar moeiteloze beweging van hun vleugels vind ik mooi Soms hangen ze alleen maar stil in de wind. Dan weer duiken ze plotseling naar iets te eten op het wad. Of ze jagen elkaar achterna en doen een wedstrijdje wie het eerst bij dat lekker hapje is. Dat is de bevlogenheid van meeuwen.

In de wereld van coaches staat bevlogenheid volop in de belangstelling. Steeds meer mensen begrijpen dat bevlogenheid bij medewerkers voor alle betrokkenen positief uitpakt. Tot zover niets nieuws onder de zon. We kennen de eeuwenoude wijsheid van Aristoteles: plezier in je werk zorgt voor perfectie. En zeg nou zelf, daar is geen speld tussen te krijgen. Immers, als je iets graag doet, vanwege welke persoonlijke reden dan ook, zul je het zoveel en zo vaak mogelijk proberen te doen. En als je iets veel en vaak doet, krijg je daarin steeds meer ervaring, je verfijnt je methode, je zoekt naar verbeteringen, en het resultaat wordt weer mooier en beter. Doordat het resultaat beter wordt, heb je er ook meer plezier in. En dat plezier geeft je weer de energie om de volgende stap te zetten. Zo ben je je eigen motor.

Week van de Bevlogenheid

Het motto van de landelijke Week van de Bevlogenheid 2018 is ‘van Purpose naar Presteren’. Dat is ingegeven door de overtuiging dat werken vanuit doelen de prestaties medewerkers en daarmee van een organisatie verbetert en de groeibeweging van het bedrijf versnelt. Nu ben ik een fan van groei en ontwikkeling. Ik heb, zoals zo ongeveer alle coaches, de overtuiging dat groeien en ontwikkelen een natuurlijke behoefte is van mensen, groot en klein. Soms hebben mensen bij hun groei een beetje hulp nodig en coaches kunnen die hulp geven.

Toch voel ik ook een soort terughoudendheid bij het motto ‘van purpose naar presteren’. Dat heeft te maken met het risico dat je loopt als je het resultaat, het doel, de prestatie alle aandacht geeft en daardoor het proces op weg daar naar toe verwaarloost. Dat lijkt me niet de bedoeling. Want een deel van de bevlogenheid die je kunt ervaren is juist ook afkomstig van het proces. Het in een flow raken, de tijd verliezen, opperste concentratie ervaren, het zijn allemaal kenmerken van bevlogenheid. Daarbij vergeleken is het resultaat slechts een fractie van de totale ervaring.

Bevlogenheid heeft behalve focus en prestatie ook plezier nodig. Er zijn mensen die me vragen of je bevlogen kunt worden als je het niet ‘van nature’ bent. Kun je dat leren dan? Wat heb je daarvoor nodig, wat moet je daarvoor doen? Of misschien moet je er juist veel voor laten?

Er is een aantal factoren dat een positieve invloed heeft op het ontstaan van bevlogenheid. Om te beginnen heeft je omgeving veel invloed, zowel de fysieke omgeving als de mensen waar je meer samen bent. De fysieke omgeving is meestal redelijk goed te beïnvloeden. Dus zorg dat je omgeving voor jou prettig is om in te werken en te leven. Als het gaat om de mensen met wie je samenwerkt, is het soms wat gecompliceerder. Maar je kunt in elk geval proberen vooral tijd en aandacht te geven aan de mensen die positief ingesteld zijn. Het vieren van kleine successen helpt ook. Balans lijkt een van de belangrijkste factoren met een positieve invloed op bevlogenheid. Dan gaat het natuurlijk over de balans werk-privé maar ook over afwisseling in de werkzaamheden / activiteiten, en bijv. de afwisseling van doen en denken, buiten en binnen, fysieke en mentale inspanning, enzovoort. Je betrokken voelen bij wat je doet is ook van belang en dat hangt o.a. samen met de mogelijkheid om zelf initiatieven te kunnen nemen. Het helpt als je voelt dat je het vertrouwen hebt van de mensen om je heen. De eerste stap op weg daarheen is zelf vertrouwen te geven. En uiteraard zorgen salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden ook voor werkplezier, hoewel veel minder dan bijv. balans.

Veel van de genoemde factoren zijn te beïnvloeden. Het goede nieuws is verder dat je dit gewoon kunt leren. Een Zin in Werk coach kan je daarbij helpen.Ans Vermeulen 27 mei 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *