Bevlogenheid

De Week van de Bevlogenheid Zin in Werk Wageningen

Diana Blanken, 26 februari 2018

Van de week keek ik naar een oude aflevering van ‘The big bang theory’ op de televisie (voor wie het niet kent: https://the-big-bang-theory.com/ Erg leuke serie). Penny klaagde dat iedereen een passie had, iedereen werk had of een hobby waar ze heel enthousiast over waren, waar ze bevlogen over konden vertellen, maar dat zij niets had. Waarop Bernadette voorstelde om te gaan zoeken naar de passie van Penny. Penny’s antwoord: daar word ik moe van, laat maar zitten. Dat vond ik erg grappig en zette me ook aan het denken. Over mijn eigen bevlogenheid.

Ben ik wel ergens ‘bevlogen’ over?

Zet ik mij honderd procent in op mijn werk? Ik denk van wel, maar ik moet ook bekennen dat mijn enthousiasme van toen ik begon een beetje afgenomen is. Toen ik begon met mijn filosofische praktijk was ik super gemotiveerd. Ik ging mensen helpen, mensen aan het denken zetten, mensen prikkelen, mensen helpen met het uitzoeken van wat zij nu eigenlijk wilden doen met hun leven. Ik kon daar ook zeer gepassioneerd over vertellen. Maar langzamerhand kwam ik er achter dat je wel heel hard moet werken om die mensen te bereiken. Dat, ook al ben je super gedreven, bevlogen zelfs, niet altijd alles ook lukt. Bevlogen zijn is mooi en helpt je denk ik bij het succesvol worden, maar het is niet alles. Bevlogenheid is (ook) hard werken. En dat moet je wel willen, maar goed, als je echt bevlogen bent is dat natuurlijk geen probleem!

Bevlogenheid wordt op het internet vooral omschreven als enthousiasme, begeestering, bezieling, geestdrift en betrokkenheid. Als ik hier aan denk, denk ik meteen weer aan Aristoteles en Plato en aan hun opvatting van het goede doen. Hier heb ik het in een ander blog ook al eens over gehad, maar hun opvatting van het goede doen past heel erg goed bij bevlogenheid, bij bevlogen zijn, denk ik. Beide filosofen denken dat je, om goed te kunnen leven, datgene moet doen wat het beste bij je past. Als je dat doet wordt je pas echt gelukkig. Als je bijvoorbeeld met weinig enthousiasme docent aardrijkskunde bent, maar veel liever acteur zou zijn, zul je nooit gelukkig worden, aldus Plato en Aristoteles. Je doet dan namelijk niet datgene wat het beste bij je past. Bovendien onthoudt je iemand anders die wel graag aardrijskunde docent wil zijn, zijn geluk, want hij kan geen docent zijn omdat jij dat al bent. Een beetje simpel omschreven misschien maar wel waar denk ik. Als je echt gelukkig wilt zijn of worden dan moet je datgene doen wat je het aller leukst vind, waar je de meeste voldoening uit haalt, dat wat het beste bij je past.

In de week van de bevlogenheid, 4 tot en met 8 juni 2018, gaan we als netwerk Zin in Werk aan de slag met het thema bevlogenheid in Wageningen. We starten de week al op 3 juni met een filosofische wandeling over, je raadt het al, bevlogenheid. Dit doen wij in samenwerking met het Wagenings Wijngoed. We starten de wandeling in de wijngaard met koffie en thee en eindigen de wandeling met een wijnproeverij en een inspirerende lezing. De wandeling, inclusief wijnproeverij (of druivensap), kost 20,00 euro. Wil je mee wandelen of meer informatie mail ons dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *