Geert van Rumund: een bevlogen burgemeester

Burgemeester Geert van Rumund een bevlogen burgemeester van Wageningen Zin in Werk

Interview door Lysbeth Beels en Jettie van den Houdt, 31 mei 2019

In het kader van de week van de bevlogenheid mochten wij Geert van Rumund interviewen over zijn werk als burgemeester van Wageningen.

We hadden dit aan hem gevraagd omdat we hem een voorbeeld vinden van een bevlogen burgemeester. Waarom? Omdat we hem overal zien, bij allerlei gelegenheden en evenementen, inspirerende toespraken horen houden, en hij bij ons overkomt als iemand die het werk van binnenuit met plezier doet (beide elementen van Zin in Werk dus, plezier en zin).

We vroegen hem of dit beeld klopt. Inderdaad, de burgemeester herkent zich in dit beeld. Waar hem dat dan in zit? In de innerlijke betrokkenheid bij mensen, in dit geval bij de mensen in Wageningen. Hij voelt zich betrokken bij de mensen in de stad, en zet zich graag voor hen in. Met name is hij bezig met het leggen van verbindingen. Hij is geïnteresseerd in mensen en in het verhaal achter die mens. Vooral ook in de intentie van waaruit mensen bezig zijn. Hij is er gevoelig voor of mensen vanuit een goed hart zich inzetten, of dat de motivatie meer vanuit berekening komt. Dat voelt en merkt hij ook aan hun uitstraling. Komt iets vanuit het hart, of ergens anders vandaan? Heeft hij het meestal bij het rechte eind in zijn gevoel hierover? Ja, hij heeft het zelden verkeerd. Dat zegt naar ons idee iets over de instelling van de burgemeester. Vanuit een goed hart en positieve intentie

Heeft hij die bevlogenheid altijd al? Hij denkt dat het vooral van zijn moeder’s sociale kant komt. Zij heeft altijd gewerkt. Eerst was ze kleuterjuf, en later had ze de verantwoordelijkheid voor meisjes die werkten in de fabriek in Zevenaar. Ze zorgde voor opleiding en excursies voor de meisjes. Nog weer later was ze assistente van de oogarts. Een motiverend en in die tijd bijzonder voorbeeld van een moeder die ook buitenshuis actief en betrokken is. Geert zegt zelf dat hij het prima heeft gehad en nooit aandacht tekort gekomen is.

Wat vindt hij belangrijk in het samen leven en werken met elkaar? Vooral respect en elkaar de ruimte geven. Verder ook het in acht nemen van grenzen. De burgemeester is niet iemand van extremiteiten, ook niet van de geheven vinger. Meer een man van het midden. Het gaat om ontmoeting, verbinding, en solidariteit. Dat zijn kernwoorden voor hem. Hij houdt niet van liegen, spelletjes om de macht of het ego.

Vanuit deze kernwaarden wil hij ook burgemeester zijn en geeft hij het werk invulling, met bewaking van grenzen. Hij noemt het ‘laagdrempelige waardigheid’. Als burgemeester is hij toegankelijk, betrokken, en zet hij zich in., vanuit en met behoud van de waardigheid van het ambt. Een burgemeester die betrokken, verbindend en overkoepelend werkt en de stad een sociaal gezicht geeft. Samen met de vele mensen in de stad die dat met hem ook doen. Hij herkent zich in ons idee dat de uitstraling, het stempel, de sfeer die de burgemeester neerzet invloed heeft naar de burgers in de stad.

Wat spreekt hem aan in Wageningen? De intimiteit van de stad, en de aanwezigheid hier van veel mensen in een prettige flow. In vergelijking met veel grotere steden is hier een wat meer ontspannen mentaliteit, wat meer ruimte. Het is ook een sociale stad. Mensen in Wageningen kijken over het algemeen aardig om naar elkaar. Er is een goede sociale infrastructuur, de vrijwilligerscentrale en de kerken doen veel.

In zijn functie als wethouder in Nijmegen (zorg en welzijn) heeft hij wat dat betreft veel geleerd van burgemeester Ed d’Hondt, die best een strenge burgemeester was, maar ook sterk was in zorg voor mensen en veiligheid.

Geert van Rumund vindt het belangrijk en prettig om authentiek te werken, vanuit de waarden die hem inspireren. Dat vraagt ook veel van hem, dus hij is ook weleens moe. Hoe laadt hij dan weer op? Door ruimte te creëren om erop uit te gaan. Bv de natuur in, of lezen (hij leest elke dag), of door naar muziek te luisteren. Hij houdt erg van lezen (vooral romans en geschiedenis) en ook van muziek. Hij heeft een brede smaak en interesse. ’s Ochtends leest hij de NRC, dat is zijn begin van de dag, en dat heeft hij ook nodig. Wat dat betreft heeft hij zijn vaste gewoontes. Verder heeft hij een personal trainer die hem in de gaten houdt, en een secretaresse die ervoor zorgt dat er ruimte blijft in zijn agenda. Hij heeft er ook nadrukkelijk voor gekozen genoeg tijd met zijn vrouw door te brengen.

Zijn werk als burgemeester brengt heel veel speeches met zich mee. Die bereidt hij soms voor, maar hij doet ook veel associatief, ter plekke. Daar is hij sterk in, evenals in het bedenken van grappen. Dat vinden mensen leuk. De krant, verhalen die hij hoort of leest, dingen die hij ziet, tegenkomt in zijn leven, van alles kan de basis zijn voor spontane associaties tijdens het speechen. Dat wil niet zeggen dat hij niet bezig is van te voren met de gelegenheid en wat hij zou kunnen zeggen. Dat is hij wel. Het zit in zijn hoofd, is in zijn gedachten. Hij is op zoek naar de rode draad van het verhaal. Maar de exacte vorm en uitwerking vallen hem vaak ter plekke in. Dat maakt het ook levendig en het spreekt veel mensen aan. Hij heeft leren vertrouwen op dit vermogen van hem, en het is ook steeds meer gegroeid. Ook houdt hij van interactie met mensen en groepen. Daar zitten weer de thema’s verbinding en ontmoeting in.

We nemen nog een foto voor het wapen van Wageningen in zijn werkkamer, hem gegeven door een Srilankese Wageninger die het zelf gemaakt heeft. Illustratief voor hoe deze stad functioneert en voor hoe onze burgemeester zijn ambt vormgeeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *