Geluk

Samenwerken Zin in Werk

Diana Blanken, 23 december 2016

Om inspiratie op te doen voor dit blog bladerde ik door het boek ‘De koopman en de papagaai’, van Nossrat Peseschkian, de grondlegger van de positieve psychotherapie. De oosterse verhalen in het boek zijn wat mij betreft zeer inspirerend. Met ‘Zin in werk’ in mijn achterhoofd stuitte ik op het volgende verhaal.

Het hemd van een gelukkig mens

Een kalief lag doodziek in zijn zijden kussens. De hakims, de artsen van zijn land, stonden om hem heen en ze waren het erover eens dat er slechts één remedie was die de kalief redding kon brengen: het hemd van een gelukkig mens moest onder het hoofd van de kalief worden gelegd. Boodschappers zwermden uit en zochten in iedere stad, in ieder dorp en in iedere hut naar een gelukkig mens. Maar alle mensen die ze ondervroegen, hadden niets dan zorgen en ellende. Eindelijk troffen de boodschappers, toen ze de hoop al wilden opgeven, een herder die lachend en zingend zijn kudde hoedde. Of hij gelukkig was? ‘Ik kan me niemand voorstellen die gelukkiger is dan ik’, antwoordde de herder lachend. ‘Geef ons dan je hemd’, riepen de boodschappers. De herder zei echter: ‘Ik heb geen hemd.’ Deze armzalige boodschap, dat de enige gelukkige mens die ze aantroffen, geen hemd had, gaf de kalief stof tot nadenken. Drie dagen en nachten liet hij niemand aan zijn bed toe. Tenslotte, op de vierde dag, liet hij zijn zijden kussens en zijn edelstenen onder het volk verdelen, en, zoals de legende vermeldt, vanaf dat moment was de kalief weer gezond en gelukkig.

Uit dit verhaaltje kun je halen wat jezelf wilt. Wat mij betreft wordt duidelijk gemaakt dat het niet uitmaakt of je veel geld verdiend of niet, als je maar datgene doet, wat jouw blij maakt. En dat doet mij weer sterk denken aan wat Plato en Aristoteles onder geluk verstaan namelijk datgene doen wat het beste bij je past. Voor zowel Plato als Aristoteles is geluk een activiteit, een handeling van de ziel om precies te zijn. Je moet zelf actief aan de slag om gelukkig te worden en om gelukkig te blijven. Ook denken beide filosofen dat je het gelukkigst wordt als je datgene doet wat van nature het beste bij je past; als je dat doet waar je voor gemaakt bent. En dat doet de herder in het verhaaltje volgens mij.
Even heel kort door de bocht: Als je datgene doet wat het beste bij je past dan ben je goed bezig en als je goed bezig bent ben je ook gelukkig. Plato en Aristoteles stellen geluk dus gelijk aan het goede doen, al geven ze beiden wel een andere invulling aan het begrip ‘goed’. Voor Plato is er een universeel goed, het idee van het goede, terwijl Aristoteles het goede ziet als iets dat voor ieder mens anders is, al naar gelang het doel dat ze nastreven. Geluk is voor hem dus iets dat eigen is aan een persoon, en dus ook voor iedereen anders, en voor Plato is geluk juist een begrip dat voor iedereen hetzelfde is.

Ik denk dat Aristoteles en Plato gelijk hebben wat betreft datgene doen wat het beste bij je past en geluk. Als je iets doet waar je plezier in hebt en waar je voldoening uit haalt dan zal je gelukkiger zijn dan wanneer je iets doet wat je niet leuk vindt en wat je met tegenzin doet.Doe jij wat het beste bij je past en waar je gelukkig van wordt? Zo ja, super! Zo nee, wat zou je eigenlijk graag willen doen? Of heb je nog geen idee?

Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik op mijn plek was. Maar nu, als filosofisch consulent, kan ik toch zeggen dat ik daar ben waar ik wil zijn. ‘Zin in werk’ betekent voor mij veel verschillende dingen doen, uitdaging hebben, plezier in het werk hebben en er voldoening uithalen.

Samenwerken met anderen en elkaar inspireren vind ik ook een onderdeel van ‘Zin in werk’. Deze ingrediënten maken dat ik gelukkig ben met wat ik doe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *