Gelukkig Nieuwjaar!

Gelukkig nieuw jaar Zin in Werk

Lysbeth Beels, 8 januari 2019

Tot 13 januari ‘mogen’ we elkaar dat volgens de etiquette toewensen. Althans zo heb ik dat geleerd. Anderen houden 6 januari (Driekoningen) aan of de 15e, halverwege de maand. Gelukkig staat het iedereen vrij om gelukswensen te uiten wanneer hij of zij dat wil. Het geeft mij een blij gevoel om die wensen te geven en om ze te ontvangen. Tenslotte beginnen we met z’n allen aan een nieuw jaar, en alle goede hoop en intentie kan veel energie geven en ons richten op waar we het komende jaar mee bezig willen zijn.

Geluk willen de meeste mensen wel. Dan voel je je fijn, blij, tevreden. In onze consumptiemaatschappij met zoveel aandacht voor uiterlijke zaken, reclame, commercie, image, social media waarin mensen zich profileren, wordt ruim ingespeeld op de behoefte aan succes en geluk. En worden talloze aanbiedingen gedaan om dat te bereiken, de meeste niet al te moeilijk. Want dan haken mensen weer af.

Als we een stapje verder gaan, dan kun je je afvragen of geluk je hoogste doel is. Of dat het andere dingen zijn, die niet meteen als doel, maar wel als gevolg hebben dat ze je gelukkig maken. Waarvan verwacht jij, dat het jou gelukkig maakt?

Soms streven mensen een situatie na van zich permanent of zoveel mogelijk gelukkig voelen, iets waarvan we weten dat het in oppervlakkige zin niet op die manier voorkomt. Vrijwel niemand ervaart geen momenten van tegenslag, het (even of langer) niet weten, lastige situaties, obstakels waar hij of zij niet blij van wordt, of het nu gaat om kwesties op fysiek, emotioneel, psychisch en/of spiritueel vlak. Hoe ga je daarmee om? Wat is bij jou leidend?

Mogelijk heb je aan het eind van vorig jaar stil gestaan bij wat het afgelopen jaar je gebracht heeft, en wat je wensen zijn voor het komende jaar, al dan niet geconcretiseerd in een plan om ze te realiseren. Is het je daarbij gelukt om vast te stellen wat voor jou werkelijk bijdraagt aan een innerlijk gevoel van geluk, en dan in duurzame zin? Niet oppervlakkig en met als kenmerk dat het steeds van buitenaf moet worden aangevuld om op peil te blijven, maar meer als tevreden gevoel en innerlijk weten dat je op het goede spoor zit, dat je het leven leidt wat bij je past, dat je daar bent en doet wat op dat moment klopt. Een dergelijk gevoel, innerlijk weten, geeft ook basis en stevigheid in je leven, en het vertrouwen dat je in staat bent om te gaan met wat er in je leven gebeurt.

Bij Zin in Werk gaan we voor duurzaam geluk, geluk dat niet afhankelijk is van het op en neer gaan van emoties of wisselvalligheden in het leven. Dat is niet nieuw, maar lijkt soms minder trendy in de huidige maatschappij, omdat het soms wat dieper kijken vraagt dan waar onze snelle maatschappij meestal ruimte voor heeft of maakt, en soms ook confronterend kan zijn. Toch blijkt dat vaak de route tot duurzamer geluk, of de aanvankelijke obstakels zich nu voordoen in werk- of meer op privégebied. Het heeft ook iets moois, dat we hier in ons leven en door ontmoetingen met anderen, dichterbij kunnen komen, of dat nu makkelijk gaat of wat extra van ons vraagt. De coaches en trainers vanuit Zin in Werk ondersteunen deze processen graag vanuit hun verschillende expertises. Voel je vrij contact op te nemen als je vragen hebt, of interesse in een gesprek.

Wij wensen iedereen die dit leest bij deze een heel Voorspoedig 2019!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *