Hoe houd jij je vuurtje brandend?

Hoe houd jij je vuurtje brandend Filosofische Wandeling Jettie van den Houdt Zin in Werk

Jettie van den Houdt, 10 december 2018

“Bevlogenheid? Dat is een groter doel voor ogen hebben.” “ Bevlogenheid? Dat is het vuurtje brandend houden.” Zomaar twee uiteenlopende antwoorden door deelnemers aan de Filosofische wandelingen over bevlogenheid.

Wij organiseerden die wandelingen in de week van de bevlogenheid in Juni. Mooie ervaringen werden opgedaan in de natuur: “ Hier voelt het helemaal goed, hier wil ik wel blijven”. De vraag was om te ervaren waar je in de natuur wilt zijn, waar je je bevlogen voelt.

Ik werd vooral aan het denken gezet over dat vuurtje brandend houden, omdat ik zelf vaker denk aan een hoger doel. Maar dat kleine, dat eigen vuurtje brandend houden is ook een hele opgave in deze tijd. Het vuurtje moet blijven branden maar het moet ook geen bosbrand worden. Mensen zoeken vaak hulp bij een (wandel)coach als het vuurtje dreigt uit te gaan. Want dat het moet branden daarvan zijn veel mensen wel overtuigd. Ze gaan samen met de coach op zoek naar wat het vuurtje brandend houdt. De natuur in en op zoek gaan naar je eigen beleving werkt dan vaak prima. Wandelcoaching is niet voor niets zo populair.

Omdat het nu herfst is en de kerstvakantie er aan zit te komen hoop ik dat veel van jullie zélf brandstof blijven verzamelen om het vuurtje brandend te houden. Daarom iets over mijn eigen brandstof.

Behalve natuur, wandelen en veel rust is dat voor mij lezen. Ik was dan ook aangenaam getroffen door het volgende gedicht van Ida Gerhardts. Het stond in de zomer in een column van Wim Boevink (Trouw) die het had zien staan op een gevel in Zutphen. Hier het eerste couplet:

Dit wordt ons niet ontnomen:
lezen en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.
Zij waren het van kind af aan.

Vooral die zin ´ver van de dagelijksheid vandaan´ raakt me. De ervaring en beleving die ik heb als ik een boek lees helpt mij ook om in die dagelijksheid mijn vuurtje brandend te houden. Je vertoeft even in andere sferen, andere tijden, met andere mensen en dat verveelt mij nooit, dat laadt mij op. Het verrijkt bovendien mijn gezichtsveld, stelt mijn zekerheden ter discussie en geeft me inspiratie.

Ik wens jullie allemaal goede oplaadopties toe. En vergeet niet om je verzamelde brandstof in te zetten zonder het direct geheel te verstoken!

Kom in 2019 een keertje meewandelen met een filosofische wandeling om het weer aan te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *