Samenwerking

Zin in werk logo

Lysbeth Beels, 22 juni 2017

Mij viel in deze junimaand weer extra het belang van uitwisseling en communicatie op, in relatie tot werk en tot Zin in werk. Geen wonder, want de Tweelingen-energie is sterk aanwezig in deze maand, en die heeft daar alles mee te maken.

Bij kinderen kun je dit vaak goed zien. Het onbevangen contact maken, uitwisselen, de nieuwsgierigheid naar elkaar, het plezier ook in contact maken, de speelsheid en eenvoud ervan. Als volwassenen moeten we daar soms aan herinnerd worden, als we teveel vastzitten in taken, verantwoordelijkheden, procedures, of overtuigingen die ons gedrag bepalen en soms minder ruimte laten voor spontane ontmoetingen of eens de tijd nemen om ontspannen met iemand te praten.

Contact is een fundamentele behoefte voor de mens. We zijn allemaal sociale wezens. De één heeft er meer behoefte aan dan de ander. Maar vrijwel niemand wil leven als een kluizenaar, op een eiland, afgesloten van contact en een gevoel van verbinding met anderen.

In ons dagelijks leven en in ons werk zijn we ook verbonden met anderen, schakels in een groter geheel. Daarmee komt vanzelf het thema samenwerking aan de orde. Hoe kan de samenwerking optimaal verlopen, hoe kan deze bijdragen, de som meer maken dan het geheel der delen, in plaats van een struikelblok of obstakel te worden? Wat draagt bij aan een goede samenwerking? En wat maakt het lastig?

Met deze thema’s zijn we vaak bezig vanuit het netwerk Zin in Werk. Steeds weer zien we hoe het contact en de communicatie tussen mensen kan bijdragen of juist afbreuk doen aan een goede samenwerking, en daarmee ook aan de Zin in werk die mensen ervaren. Vaak zijn mensen zo gericht op hun taak of op procedures die gevolgd moeten worden, dat het belang van een goede communicatie vergeten wordt, en ze elkaar meer zien als ‘functionarissen’ , vertegenwoordigers van hun rol dan als een compleet mens met wie ze contact hebben.

Hoe zit het bij jou met de communicatie en het contact met de mensen met wie je samenwerkt? Ervaar je het als stimulerend voor de taak die jullie hebben? Of zijn er obstakels? Als het niet goed stroomt, wat is volgens jou de oorzaak daarvan? Hoe kijk je naar de ander of anderen, welke gedachten heb je erbij? Hoe goed ken je deze persoon? Hoe goed kent hij/zij jou? Weet je wat voor hem/haar belangrijk is? Weet hij/zij dat van jou? Hebben jullie elkaar wel eens ‘zomaar’ gesproken? Sta je ervoor open om te onderzoeken wat de communicatie lastig maakt? Heb je ervaringen waarin het opeens lekker liep? Wat gebeurde er toen? Hoe zou je het willen?

Soms helpt het leven mee, en biedt zomaar kansen voor een andere ingang in het contact. Leuk en verrassend als je daarvoor open kunt staan, ze kunt zien en er zomaar op in kan gaan. Ken je hier voorbeelden van? Of kun je ze zelf creeëren? Tijd voor een ontmoeting, een kop koffie, een telefoongesprek? Tijd voor contact?

Voor de komende zomer, waarin de werkdruk vaak wat minder is, wens ik iedereen ontspanning toe en tijd voor contact. Je kunt er plezier in hebben!

Mocht je deze of andere thema’s in verband met Zin in Werk verder willen onderzoeken, mail ons dan via info@zininwerk.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *