Veranderen levert veel op

Veranderen Zin in Werk Coaching Etienne Verlaat

Etienne Verlaat, 2 september 2016

Ik las laatst dat 87% van de werknemers ‘disengaged’ of in goed Nederlands ontkoppelt zijn ten aanzien van hun werk.

Ik vind dit een heel hoog percentage. Ik neem aan dat het cijfer is onderzocht. De vakanties zijn inmiddels weer voorbij. Als ik om me heen kijk in mijn omgeving klopt het hoge percentage van disengaged wel met mijn beeld dat veel mensen uitkijken naar hun vakantie en dat velen moeite hebben om weer te beginnen na hun vakantie. Hoe hier mee om te gaan als medewerker of als leidinggevende?

Een radicale oplossing is zorgen voor meer balans tussen werk en privé. Door allemaal korter te gaan werken neemt de privé-tijd toe en de tijd voor werk neemt af. Dat kan beteken minder dagen naar je werk, maar het kan ook beteken kortere werkdagen. In Scandinavië wordt daarmee geëxperimenteerd. Interessant.

Wat ook belangrijk is dat je werk doet wat je leuk vindt en wat je goed afgaat. De eerste stap is bewustwording. Maar daarna moet je misschien wel moeilijke keuzes maken. En stappen maken in een onzekere toekomst. Denk dan bijvoorbeeld aan het terugbrengen van het aantal dagen dat je werkt of helemaal je baan opzeggen. Neem dan wel je omgeving ”mee”, zodat zij achter jouw beslissing staan of in ieder geval dat ze niet worden overvallen.

Belangrijk is ook dat je weet wat je wel wilt, zodat je niet in een zwart gat valt. Maar dat je kunt werken aan een nieuwe baan waar je energie van krijgt. Bedenk ook dat doorgaan op een pad waar je niet gelukkig wordt, geen goede oplossing is. Je kunt beter zelf pro-actief handelen en zaken in je leven veranderen. Veranderen kost moeite maar levert ook veel op!

Ben jij toe aan verandering: succes en heb lef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *