Zin maken

Zin in Werk coaching

Ans Vermeulen, 2 oktober 2016

Als mijn moeder mij als kind vroeg om een klusje te doen had ik daar soms geen zin in. Dan ging het lang niet altijd om iets waar ik een hekel aan had. Ik had er gewoon geen zin in. Wat is eigenlijk ‘geen zin hebben’?

Heb je geen zin omdat het geen plezier geeft? Heb je geen zin omdat het niet interessant is? Omdat je het zinloos vindt? Er de zin niet van inziet? Als ik tegen mijn moeder zei dat ik er geen zin in had, zei mijn moeder op luchtige toon: dan máák je toch zin? En dan dacht ik: hoe doe je dat dan, zin maken?

Als werkende volwassene hebben we allemaal wel eens een wat mindere periode. Zo’n periode waarin je de zin in je werk een beetje kwijt raakt. Het is er nog wel maar je kunt er even niet bij. Het bruist niet meer, de energie stroomt niet meer. Een dierbare vriend stelde me eens deze eenvoudige vraag: heb je wel zin om weer zin te krijgen?
Die vraag kwam binnen! Zin hebben om er zin in te krijgen. Voor mij een krachtige gedachte, voor jou ook? Want het is plezierig om ergens zin in te hebben, wat het ook is. Werk, wandelen, vakantie, een avond met vrienden, lekker koken, heerlijk slapen, dat ene mooie boek uitlezen. In ‘zin hebben’ zit een kiem van hoop en verwachting, hoop op voldoening. Ergens zin in hebben zorgt bij voorbaat voor een gevoel van welbevinden, nog vóórdat je datgene waar je zin in hebt, voor elkaar hebt gekregen. Zin in werk heeft dus te maken met welbevinden.
Nu weten alle pedagogen dat welbevinden voor kinderen de basis is voor een voorspoedige ontwikkeling. Zonder welbevinden geen exploratie en zonder exploratie geen leren, geen ontwikkelen, geen vooruitgang. Alle coaches en trainers weten dat welbevinden ook voor volwassenen een belangrijke basis is. Om te exploreren, te leren, te ontwikkelen en zo goed te functioneren. Als de basis (lees: welbevinden) goed is durf je nieuwe dingen aan. Dit geldt zowel voor je professionele als voor je persoonlijke ontwikkeling.

Werk maakt een belangrijk deel uit van ons leven. Het geeft de dagen structuur en zorgt voor inkomen. Werk speelt ook een grote rol in het al dan niet plezier hebben in je leven. Je bewust zijn van de zin van je werk geeft zin aan dat werk en aan je leven.
Hoe krijg je zin en plezier IN je werk? Hoe geef je zin en betekenis AAN je werk? En waarom zou je dat moeten willen? Aristoteles zei: plezier in het werk zorgt voor perfectie. Ik denk dat hij gelijk had. Meestal heb je veel plezier in de dingen die je goed kunt. En vaak wordt je een kei in de dingen die je graag doet. Er ontstaat een cyclus die eindeloos door kan gaan, mits je zorgt voor voeding en aandacht. Reden genoeg lijkt me om te zorgen dat je met (meer) plezier werkt.
De meeste mensen houden van hun vak. Toch is een deel van de mensen ongelukkig in het werk. Dat heeft soms met de organisatie te maken waar mensen werken. De sfeer, de arbeidsomstandigheden, de arbeidsvoorwaarden hebben allemaal invloed op het welbevinden van werknemers. Daar kun je als medewerker niet altijd iets aan doen. De manier waarop je je op de werkplek ‘beweegt’, hoe je communiceert en samenwerkt, daar heb je wel invloed op. Welbevinden wordt ook sterker naarmate medewerkers meer verantwoordelijkheid kunnen nemen, meer initiatieven kunnen ontplooien en een gevoel van eigenaarschap ontwikkelen.
Zo maak je zin.

Bent u werkgever en wilt u onderzoeken hoe het bij u op de werkvloer gesteld is met zin in werk? En hoe u kunt zorgen voor méér zin in werk? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag met u in gesprek.Ben je geen werkgever maar wil je hierover wel graag doorpraten in een of meer individuele coachgesprekken, kijk dan onder coaches en neem met een van hen contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *